Pilates Lifestyle: Precisie

De laatste blog van de 6 Pilates principes gaat over PRECISIE.

In de Authentieke Pilates methode staat precisie voor het zo perfect mogelijk uitvoeren van iedere beweging. Als je de voorgaande 5 principes gebruikt (Controle, Concentratie, Centreren, Adem en Flow) is het mogelijk je lichaam op een diepe en effectieve manier aan te sturen. Dit heeft invloed op de manier waarop je loopt, staat, danst en voelt this post.
Als deze 6 principes terugkomen in je workout heb je nooit veel herhalingen nodig om het beste resultaat eruit te halen. Kijk en daar houd ik van! Het enige lastige is dat het tijd, inzet, motivatie en doorzettingsvermogen vergt om zover te komen.

Ik krijg regelmatig te horen; “Pilates? Niks voor mij! Veel te makkelijk!” of “Pilates heb wel eens gedaan. Veel te zen voor mij.” en “Pilates heb ik gedaan in de sportschool. Dat is iets voor je core toch?”
Tsja… Waar zal ik beginnen?

Joseph Pilates heeft ruim 60 jaar gewerkt aan het perfectioneren van zijn methode. De techniek van de uitvoering vergt zoveel kennis, concentratie en controle dat het zelfs de besten na jaren nog onmogelijk lijkt het perfect uit te voeren. In een fitnessindustrie waar we gewend zijn geraakt aan gedachteloos en eindeloos veel sets herhalen is het niet altijd makkelijk op zoek te gaan naar de diepere lagen van ons lichaam, ons bewustzijn en onze kracht.
Het is nooit zijn bedoeling geweest dat de Pilates methode werd uitgevoerd in groepslessen met alleen je lichaamsgewicht en zwaartekracht als feedback. Voor het correct aanleren van de bewegingen (van binnenuit!) heb je veelal weerstand nodig (springveren van de Pilates apparaten) voor de juiste feedback. Dit gebeurt in privé sessies.

Door de introductie van Pilates in de sportscholen en yoga studio’s is er veel veranderd in de uitvoering van de oefeningen. Dit houdt in dat er veel herhalingen van oefeningen worden gegeven, trainers die de les meedoen en niet de cliënten begeleiden, relax oefeningen na de sessie worden gedaan, groepen worden groot en de precisie verwaterd.

De Authentieke Pilates methode is geen fitness trend die je tijdelijk doet. Om alle voordelen eruit te halen is het noodzakelijk je lange termijn in te zetten en door te zetten. Het traint dan (en alleen dan) je hele lijf in iedere beweging.
Als een cliënt aan Joe vroeg; “Waar is deze oefening voor?”
Antwoorde hij;” Voor je lijf!”
Geen aparte spieren trainen, maar alles staat met elkaar in verbinding. Door dat te leren voelen in je lijf ga je ervaren dat iedere oefening een spiegel is van je bewegingen buiten de studio. Door dit te perfectioneren zal je dagelijks de voordelen ervaren in alles wat je doet.
Maar…. Geef het tijd!

Dus als ik kijk naar wat dit 6de Pilates principe voor me betekent buiten de veiligheid van de studio dan kan ik vol overgave zeggen: VRIJHEID! Vrijheid van bewegen, ademen en het letterlijk steviger in mijn schoenen staan. En dat is de echte kracht van deze methode.

amber