Pilates Lifestyle: Flow

Flow

Flow in de Authentieke Pilates methode houdt in dat alle bewegingen vloeiend worden uitgevoerd en in elkaar overgaan. Het ritme en tempo kan veranderen, maar door de juiste transities tussen alle oefeningen wordt de hele sessie uiteindelijk een vloeiend geheel.
Je spieren leren als geheel een sterke en soepele keten te vormen die, samen met de ademhaling, de bewegingen er uiteindelijk moeiteloos laten uitzien.

Ervaren Pilates beoefenaars zullen beamen dat het hard werken is om een beweging zo moeiteloos en licht te laten overkomen. Alle spieren in het lichaam zijn aan het werk en het vergt concentratie om alles uit de oefening te halen wat erin zit.

Hoe kan ik dit inzicht vorm geven in mijn dagelijkse leven?
Over mijn bewegingen denk ik niet veel meer na. Ik check regelmatig of mijn houding goed is als ik lang sta, loop of zit, maar meestal merk ik dat het goede van Pilates er langzaam maar zeker is ingesleten. Alleen in heel drukke tijden voel ik schouders tot aan mijn oren, een hogere ademhaling en verlies van concentratie.
Het valt me wel op dat het vaak hollen of stilstaan is bij mij. Geen geweldige vloeiende overgang tussen werk, kinderen, familie en vrienden. Hierdoor staat de balans meer richting hollen dan stilstaan en heb ik vaak mijn eerste ‘chill-moment’ om 22.00 uur. Geen goede ‘flow’ zou ik zo zeggen. Om hier wat aan te doen ben ik afgelopen week bewust op zoek gegaan naar ‘transities’ tussen werk, kids, familie en vrienden. Dit is één van die waardevolle lessen die echt een verschil lijken te maken in mijn dagelijkse leven!

Het kost wat aanpassingsvermogen, maar het is de moeite waard. Ik zie het niet meer als schokkende overgangen van werk naar kids etc., maar ik probeer bewust de dagelijkse beslommeringen in elkaar te laten overvloeien. Alleen al door het bewust worden heb ik minder het gevoel te moeten rennen en haasten. In plaats daarvan kies ik bewust de prettigste transitie. Dat kan zijn lopen naar de studio om de drukte van thuis achter me te laten en fris aan de les te beginnen learn the facts here now. Een kop koffie voor ik de kinderen uit school haal en zorgen dat het ontbijt klaar staat voor ik naar bed ga.
Het ritme en tempo van de dag veranderd continu, maar ik blijf focussen op de transities om het een vloeiend geheel te maken.

Practice makes perfect. En om eerlijk te zijn heb ik nog heel wat uren ‘practice’ nodig. Maar het is een veel belovende start!

amber