Pilates Lifestyle: Centreren

Centreren

Schouders tot aan je oren. Herkenbaar?
Moe, stress, druk… Het zorgt ervoor dat we ons klein maken. Schouders trekken op, de bovenrug wordt bol en de nek trekt in. Not so charming!
Het derde Pilates Principe; Centrum, Centreren heeft hier een groot effect op.

Bij de Authentieke Pilates methode starten alle bewegingen vanuit je ‘centrum’. Dit zijn o.a. de diepe buik- en rugspieren, bilspieren en dijen. Door dat te versterken kunnen ledermaten in met soepelheid en kracht reageren op dagelijkse taken. Door je lichaam te ‘centreren’ werken beide zijden op gelijke wijze. Hierdoor wordt onbalans opgeheven. Pijn, blessures en vermoeidheid als gevolg van onbalans nemen af of verdwijnen volledig.

In dit geval zit het integreren in het bewust worden van je patronen. In het begin merk je vooral (tot je grote ergernis) hoe vaak je je schouders optrekt. Dit duurt even. En dan ineens gaat er een tijdje voorbij voor het weer gebeurd. Door je training wordt je centrum geleidelijk sterker en neemt het een last van de schouders over.

Als je veel spanning vast houdt in je schouders en nek heb je wellicht regelmatig hoofdpijn of rugpijn singulair medication. Dit zal afnemen naarmate je centrum sterker wordt, je schouders meer kunnen ontspannen en je ademhaling diep blijft. Dit geeft een heerlijk gevoel. Je kan vrij bewegen! Alle grote veranderingen zijn in het begin vooral lichamelijk.
Je voelt je buikspieren versterken, taille wordt smaller, buik platter en je houding wordt beter. Dit was voor mij dè doorslag om met Pilates te starten. Ik weet het… Er zijn betere redenen om te starten, maar dat wist ik 15 jaar geleden nog niet. Toen wilde ik vooral een strakke jeans en dito shirt!

Maar na enige tijd van trainen gebeurde er iets wonderlijks! Ik begon zelfvertrouwen te krijgen. Ik werd niet meer klein in geval van stress en drukte. Ik ging rechtop staan, keek recht vooruit, mijn schouders ontspanden en mijn ademhaling werd dieper. Ik straalde zelfvertrouwen uit zelfs op momenten waarop het niet zo voelde. Dit heeft een positief effect op de reactie van anderen en dit is het punt dat ik het niet alleen meer uitstraal, maar ook echt voel! Nou ja.. meestal dan…

Dus het integreren van dit Pilates Principe maakt niet alleen een groot verschil voor mensen die lichamelijke klachten hebben of een plattere buik willen. Maar juist mensen die een verantwoordelijke baan hebben, veel met mensen werken of kleine kinderen hebben! (Die laatste zijn de grootste uitdagers van dit principe :).

Voor mij persoonlijk helpt het me letterlijk staande te houden in tijden van stress en drukte. En natuurlijk ben ik nog steeds blij met die strakke jeans en dito shirt ;). Voor mij een heel gegronde reden en motivatie om op dagen dat ik geen zin heb toch een workout te doen!

Komende week zoek ik het vierde Pilates Principe uit: Adem.

amber