Groepslessen en blessures

Waarom geen groepslessen voor mensen met blessures of pijnklachten?

Je hoort het vaak

“Heb je rugpijn? Ga op Pilates!”

Pilates lijkt tegenwoordig het antwoord op diverse pijnklachten en blessures. Het wordt aangeraden door je huisarts of je fysiotherapeut. En je denkt: “Dat ga ik doen!”

En dan… Dan zijn daar sportscholen, studio´s, en andere bedrijven die de Pilates lessen aanbieden, in voornamelijk groepsvorm op de mat, zonder enige weerstand of persoonlijke begeleiding.
Met je rugpijn neem je deel aan de les waarin je liggende, zittende en staande oefeningen uitvoert. De trainer roept dat je je buik moet inhouden. Aan het einde van de les voel je je lekker omdat je je hebt bewogen, maar de pijn is er nog.
Dat komt omdat het niet zozeer de Pilates oefeningen zijn die je lichaam versterken en pijn kunnen doen afnemen. Het hele geheim van een goede Pilates sessie zit in het correct aanleren van de techniek!

Juist bij pijn of blessures is het essentieel dat er een goed opgeleide Pilates trainer staat, die begrijpt wat je lichaam nodig heeft. Iemand die je kan begeleiden naar een sterker, gezonder en beter functionerend lichaam. Daarnaast heb je ook de gepaste weerstand nodig om de juiste spieren te laten leren werken en zo de klachten te verminderen. De mat kan dan juist meer schade dan resultaat opleveren.

Pilates is van origine een privé training op daarvoor speciaal ontwikkelde apparaten die het lichaam op een veilige en effectieve manier uitdagen. Door de juiste training te volgen leer je je lichaam aan om optimaal te functioneren zonder pijn en met volledige bewegingsvrijheid. De kennis van de trainer draagt bij aan het behalen van het resultaat. Je lichaam heeft een bewegingspatroon aangeleerd dat moet veranderen. Dat is niet moeilijk maar vergt wel inzet, focus en regelmaat.

Daar waar in een groepsles minimaal 10 andere cliënten de aandacht nodig hebben is het bijna onmogelijk om een cliënt op een veilige manier te laten bewegen zonder de pijnplekken te overbelasten.

Bij Pilates aan de Rijn gaan we voor resultaat en doen we geen valse beloftes gtg1uc1. Daarom zullen we altijd adviseren om bij pijn en blessures de groepslessen juist te vermijden, en te investeren in privé sessies. Een investering om zo snel mogelijk te leren pijnvrij te bewegen!

amber