Joseph H. Pilates

Pilates op zijn 57e

Joseph H. Pilates werd in 1880 geboren in Mönchengladbach, Duitsland. Zijn ouders legden de basis voor zijn interesse in lichaam en gezondheid. Zijn moeder was geïnteresseerd in natuurgeneeskunde en zijn vader deed aan fitness, lichaamsbeweging en sport.

Als kind had hij last van astma en de Engelse ziekte en Joseph H. Pilates was vastbesloten om zijn tengere en ziekelijke lichaam sterk en gezond te maken. Een familiearts gaf hem een anatomieboek dat hij bestudeerde en leerde tot hij alle pagina’s en delen van het lichaam kende. Tegen de tijd dat hij 14 werd was hij fit genoeg om zelf te poseren voor anatomie posters. Hij beoefende inmiddels duiken, skiën, gymnastiek en zelfverdediging. Hij probeerde elke oefenmethode die hij tegenkwam en hield de resultaten bij. Hij observeerde hoe dieren in het wild bewogen. Hij ontdekte het doel van de bewegingen en was onder de indruk van hun gratie.

In 1912 verhuisde Joseph Pilates naar Engeland en verdiende hij zijn geld als bokser, circusartiest en zelfverdedigingstrainer van detectives. In 1914, de Eerste Wereldoorlog, werd hij samen met andere Duitsers geïnterneerd naar een kamp in Lancaster en later naar The Isle of Man. Hij trainde zijn kampgenoten en gewonde soldaten op de ziekenboeg. Door middel van aanpassingen aan de ziekenhuisbedden konden zelfs de bedlegerige patiënten lichaamsbeweging krijgen. Toen in 1918 de griepepidemie uitbrak en er tienduizenden doden vielen op de Britse eilanden is het opmerkelijk dat niemand van zijn volgelingen is gestorven.

Na de oorlog is Joseph H. Pilates terug naar Duitsland gegaan. Hij begon zijn oefeningen en apparaten te verfijnen en naast dat hij de Militaire politie trainde begon hij ook privé trainingen te geven. Zijn onvrede over de politieke situatie groeide en in 1926 stapte hij op de boot en emigreerde naar New York, Amerika. Op de boot leerde hij zijn vrouw Clara kennen en aangekomen in New York openden ze samen een Studio toen nog onder de naam “Contrology”.

Sinds de introductie in Amerika heeft Joseph H. Pilates een trouwe en enthousiaste groep aanhangers gehad. Al vanaf eind jaren twintig is de Pilates Methode het geheim van dansers die onder andere door de beroemde dansers George Balachine en Martha Graham grotere bekendheid kreeg . De Methode is sindsdien omarmd door de danswereld die al snel de voordelen begrepen en hebben de Methode bekend gemaakt bij een groter publiek. In de laatste jaren werd dit ook ontdekt door atleten, acteurs en modellen.

Joseph H. Pilates heeft zijn hele leven gewijd aan het ontwikkelen en perfectioneren van zijn Methode en leefde daar zelf ook naar. Hij bleef sterk en fit en heeft lesgegeven tot aan zijn dood in 1967, op 87-jarige leeftijd. Clara overleed tien jaar later in 1977.