Pilates Lifestyle 3

Pilates als middel of doel?

Als trainer probeer je altijd duidelijk aan te geven dat de oefeningen een middel zijn om beter te functioneren in het dagelijkse leven, je sport of je werk. Dat de methode ontwikkeld is om je verder te helpen, op welk punt je ook start. Je lessen zijn een toevoeging als je buiten de deuren van de studio de uitwerking ervan kan ervaren.

Maar geldt dit ook voor de trainer? Eerlijk? Voor velen van ons (niet alle!) is het een doel op zich. We trainen er (veel) voor, volgen lessen, workshops, doen opleidingen, bijscholing, lezen boeken en surfen ons suf op internet! We willen de oefeningen perfect uitvoeren en de materie tot in de diepste details begrijpen zowel in ons brein als in ons lijf.

Dit geldt niet alleen voor de uitvoering van de oefeningen maar vooral ook voor het overbrengen van de lessen. Er is weinig dat zoveel voldoening geeft als een cliënt waarbij ‘het kwartje is gevallen’ en de magie van Pilates zichtbaar wordt!

Maar om daar te komen…..tsja… Dat kost tijd, energie, geduld, (soms) frustratie en vertrouwen. Vertrouwen in je trainer èn in jezelf!

Gelukkig valt er ook veel lol te beleven! Alles wat we (op-)nieuw leren zorgt voor een boost in de hersenen. En als alle puzzelstukjes op hun plek vallen is (bijna) elke sessie een verademing voor lichaam en geest! Zodra je dàt doorhebt kun je er optimaal gebruik van maken binnen je (top-)sport, thuis, onderweg en op je werk.

Inmiddels ben ik er blij om dat de Pilates methode niet alleen mijn doel is, maar ook mijn passie. Ik realiseer me dat ik in een luxe positie zit. Ik doe wat ik het allerliefste wil. Dus misschien is het wel een zegen dat Pilates mijn doel is geworden. Hierdoor leef ik een (over het algemeen) gezonde levensstijl, doe mijn werk met plezier, ontmoet ontzettend leuke en inspirerende mensen en leer en ontdek elke dag nieuwe dingen.

Joseph H. Pilates spreekt in zijn boeken over Normal Health.

” …one may both attain and maintain perfect (normal) health without resorting to the expedient of artificially exercising the body.”

Niet overdreven veel eten, trainen, werken… Wel alles wat je doet met volle aandacht doen. Als je traint doe het met concentratie! Je krijgt niet veel herhaling, maar probeer elke herhaling beter te doen dan de vorige. Hiermee verbetert je controle, focus en balans. En dàt maakt het grote verschil.

Het is belangrijk tijd te nemen voor familie, vrienden en jezelf. Gewoon even niks! Staren uit het raam, thee drinken zónder Facebook aan, lanterfanten, vervelen! Allemaal heel gezond èn nodig om de geest op te laden.

Dus doe wat je doet goed, keep moving, relax and HAVE FUN!

Je tips, adviezen en mening zijn van harte welkom! Schroom niet, ik luister.

amber