Pilates Lifestyle: Precisie of perfectie

Precisie of perfectie?

Ze zet de Reformer in beweging, in en uit. Bewust van ademhaling, centrum, beweging en samenspel van lichaam en geest. Ik merk dat mijn ademhaling zich aanpast aan de ademhaling van degene die traint, dat mijn spierspanning spiegelt wat de cliënt doet.
Ik kijk, observeer en wacht. Wordt ze bewust van spanningen in de schouders en onderrug? Voelt ze dat ze de ademhaling vastzet? Merkt ze dat haar gedachten afdwalen?

Het is mijn werk om mensen in beweging te brengen, het is mijn passie om ze eenheid te laten ervaren. Lichaam en geest, adem en emotie, kracht en flexibiliteit.

Het is woensdagochtend en de eerste sessie is net begonnen. De Reformer komt met een klap terug. We schrikken alle twee. Ze zucht van ergernis. “Shit!”… Spieren spannen zich, haar mond betrekt. Ze gaat door, maar haar emotie is veranderd, ze irriteert zich aan zichzelf. Ze wilde het perfect doen.

Wat ik zie in de studio is vaak een spiegel van het dagelijkse leven. We willen het graag goed doen, geen fouten maken.
Een van de Pilates principes is precisie. Ik realiseer me ineens dat we dat met grote regelmaat verkeerd opvatten. We werken te vaak vanuit perfectie. En dat is niet hetzelfde!

Precisie is het zo correct mogelijk uitvoeren van de oefeningen. In de Authentieke Pilates methode heb je maximaal 10 herhalingen per oefening. Hoe beter je techniek hoe intenser de workout. Dat vergt geduld en veel (heel veel) oefening. En dat mag!… Door je fouten leer je. Het is een leermoment om het beter/anders te doen. Het helpt je groeien.

Perfectie daarentegen geeft weinig ruimte voor fouten. Elke fout is een gemiste kans, onvergeeflijk. Het werkt groei tegen en zet je vast. Werken vanuit deze emotie zie ik vaak (te vaak). Niet alleen bij mijn cliënten, ook bij mezelf. En als de studio een spiegel van ons dagelijks leven is beloofd dat niet veel goeds.

Werken, trainen en leren. We doen dat allemaal ons leven lang go to these guys. Maar wat zal het een verschil maken als we leren dat fouten ons helpen groeien. Dat het ok is! Energie geven aan wat werkt en loslaten wat niet werkt. Dat is de kracht van de Pilates methode; Elke oefening, elke ademhaling de connectie zoeken/vinden die ons lichaam en geest laten SAMENWERKEN. En dat is kracht. Ook als het even niet perfect gaat.

Tot die tijd; keep moving, keep breathing and enjoy the ride!

amber