Pilates Lifestyle: Controle

Controle, het tweede Pilates Principe

Joseph Pilates noemde zijn methode ‘Contrology, the Art of Controle’. Dit geeft wel aan hoe belangrijk controle in zijn methode is….

Waarschijnlijk spreek ik voor een hoop mensen als ik zeg dat ik graag alles onder controle heb. Dit zorgt voor een deel dat ik rustig kan slapen. Maar als er iets van de baan dreigt te raken heeft het juist weer een negatieve invloed op mijn nachtrust… Het probleem is dat ik soms de verkeerde manier van controle beoefen. Ik houd graag alle touwtjes in handen, zeg maar.

Controle in de Pilates methode houdt in dat je naast het onder controle houden van je spieren ook los kan laten! Aha… Het is dus niet het angstvallig alle spieren aanspannen, maar juist het loslaten van die overwerkte en te strak gespannen spieren. Op deze manier kunnen de rest van de spieren hun werk gaan doen en ontstaat er (uiteindelijk) een samenwerking. Juist die samenwerking geeft je kracht en flexibiliteit. Die twee samen vormen de ultieme combinatie. Een beetje als Batman en Robin. Batman is de kracht, maar zonder de hulp van Robin komt er niet veel van de grond.

Dus ‘The Art of Controle’ is naast aanspannen ook ‘De Kunst van het Loslaten’; Aanspanning door ontspanning. Volg je me nog?… Altijd aanspannen (van lichaam èn geest) zorgt uiteindelijk voor problemen. We zijn zo gewend hard te werken dat we ons pas realiseren dat we te ver zijn gegaan als het te laat is. Denk aan blessures, rugklachten, overspannen, burn out en oververmoeidheid.

Maar hoe integreer ik dat in mijn dagelijkse leven? Ik heb gemerkt dat je niet alles alleen kan doen. Voor een goed lopende studio, gelukkig gezin, fijn sociaal leven heb je soms anderen nodig. Even de touwtjes uit handen geven en bezinnen op wat mijn toegevoegde waarde op deze punten is. Als dat is (zoals in de studio) lesgeven en niet de administratie (ik kan nogal inefficiënt zijn), dan is het voor iedereen beter om dat laatste uit handen te geven. Dus ook hier zorgt samenwerken voor een juiste balans. En daar gaat het om! Het is de juiste balans die zorgt voor controle (ik heb zojuist weer het licht gezien :)!

Om mijn dagelijkse leven ‘Pilates Lifestyle proof’ te maken kan ik het beste blijven zoeken naar balans. In mijn gezin soms het huishouden laten voor wat het is en lol maken met mijn mannen. In mijn bedrijf soms de deur sluiten en het een weekend lang het “P”-woord niet te gebruiken.( Dat laatste op aandringen van mijn man. Hij kan het woord Pilates soms niet meer horen en heeft het noemen ervan zelfs enige tijd verboden na 9.00 s’avonds…).

Controle is iets fijns. Het zorgt dat dingen gedaan worden en voor elkaar komen. Maar zonder loslaten is het gedoemd te mislukken. Loslaten is ook een vorm van controle!

amber